Gepubliceerd op: 08 februari 2013 door Slik
Heb je er wel eens van gehoord? Ik hoop het wel, het is namelijk één van de oudste en belangrijkste tools om conversie mee te behalen. Dan hebben we het over de call-to-action, oftewel CTA. Wat zijn de regels en wetten voor het inzetten van de perfecte call-to-action? Wij hebben nog wel wat tips & tricks voor je om te knallen met echt conversievuurwerk.
Droom je ervan dat opdrachten met bosjes tegelijk voor je deur staan? Terwijl je zelf passief en gapend onderuit gezakt op de bank hangt? Dat is dromenland, welcome to the real world! In de echte wereld kun je niet passief afwachten. En nieuwe opdrachten staan niet in rijen van twee opgesteld bij je voordeur. Dus, stel je actief op en ga op jacht. Het wemelt van de mooie opdrachten, maar je moet ze wel naar je toe trekken. En waar vind je deze opdrachten? Op het internet. Internet barst van de kansen. Iedereen, op een uitzonderling na, doet er namelijk aan mee en iedereen is online. Wacht je af? Of steek je een partij conversievuurwerk af, op jacht naar de beste nieuwe klanten? Oftewel de Call-to Action (CTA). Heb jij al je CTA’s goed ontworpen en gepositioneerd? Geloof mij, het is de moeite waard om ze nog eens flink onder handen te nemen. Ik verbaas me namelijk dagelijks over het gebrek aan effectieve CTA’s.
Daar zijn ze weer: de conventies. Een effectieve CTA is gebaseerd op de geldende conventies. Er is niet voor niets zoveel onderzoek gedaan naar hoe websitebezoekers reageren op vorm, kleur, locatie en tekst. Onderscheiden met creativiteit is een plus, maar let op dat je de regels en wetten volgens de conventies niet uit het oog verliest. Hieronder vind je een aantal punten die je écht moet weten voordat je aan de slag gaat.
De meest effectieve CTA is een opvallende button. Buttons werken veel effectiever dan linkjes in tekst. Natuurlijk omdat een button veel meer opvalt en daardoor uitnodigt om erop te klikken. Een grote valkuil is dat de button op een banner lijkt. Wij komen regelmatig buttons tegen die té commercieel zijn ingericht. En banners, daar klikken bezoekers niet graag op. Waar klikken ze wel graag op? Een korte en simpele button met ronde hoeken. Een CTA met ronde hoeken komt namelijk vriendelijker over en zorgt ervoor dat de ogen naar binnen worden getrokken. Uit onderzoek blijkt dat CTA’s met puntige hoeken minder met een button worden geassocieerd. Ze ogen hard en kil en sturen je ogen naar buiten. Let wel op: dit kan te maken hebben met trends. Heb je bijvoorbeeld de aankonidiging van Windows 8 al gezien? Die is gek op hoeken en vierkanten. Hou de trends daarom in de gaten, ik kom steeds vaker CTA’s met puntige hoeken tegen die toch echt effectief blijken te werken. Wij blijven er in ieder geval bovenop zitten.
Wat is de ideale kleur voor een CTA? Zelfs daar is onderzoek naar gedaan. En welke kleur denk je dat het beste uit de bus kwam? Oranje! Je ziet ze niet voor niets op legio websites in het oranje terugkomen. Kijk maar eens bij Zalando en Bol.com.
Maar wat als je huisstijl al volledig oranje is, zoals bijvoorbeeld Slik en de ING? Dan doe je er verstandig aan om te kiezen voor een andere kleur. Oranje is gelukkig niet de enige kleur die geschikt is voor de perfecte CTA. Geel en rood zijn ook goede kandidaten. Wil je rood gaan gebruiken? Let dan wel op, want in onze samenleving gebruiken we rood om gevaar aan te duiden. Zelfs in de natuur staat rood voor ‘pas op, ik ben giftig’. Welke kleur je ook kiest, zorg ervoor dat de kleur van je CTA onderscheidend is van de rest en afwijkt van de overige kleuren op je website.
We hebben nu de juiste vorm en de juiste kleur. Je hebt de aandacht. Maar wat voor tekst gebruiken we voor onze CTA? Wat ga je vertellen? Je hebt beperkte ruimte, dus je moet een hele hele hele korte tekst bedenken. ‘Klik hier’ valt bijvoorbeeld gelijk af. Dit is de meest nietszeggende tekst die je voor je CTA kan gebruiken. Met een aantal vragen kom je al snel tot de perfecte tekst. Wat wil je bezoeker bijvoorbeeld weten? Hij is nog maar één klik verwijderd van een paar fantastische schoenen. De maat is geselecteerd, de kleur is gekozen. Maar nu? Welke button moet hij hebben voor de volgende stap? Wat gebeurt er als ik op die button klik? Ga ik naar de betaalomgeving of krijg ik extra informatie? Kan ik nog verder shoppen? Etc. Vertel dus duidelijk wat de volgende stap gaat worden. Dat zorgt voor helderheid en de bezoeker voelt zich comfortabel en op zijn gemak.
Nog een kleine tip tussendoor: beschik je over vertrouwenswekkende labels, licenties of certificaten? Plaats die dan vlakbij je CTA. Internetgebruikers vinden veiligheid en betrouwbaarheid steeds belangrijker.
Zo, het ontwerp is er. Je hebt een CTA ontworpen die zorgt voor een vuurwerk aan conversies. We hebben nog één hele belangrijke stap te gaan. Waar ga je je prachtige CTA plaatsen? Wat is een logische plek? We lezen van links naar rechts en ook websites worden van links naar rechts gelezen. Dus plaats je CTA sowieso rechts van hetgeen waar je CTA betrekking op heeft en dichtbij:
Dat was het. Succes. Laat het conversievuurwerk maar knallen! Maar... we kunnen eventueel nog aan de slag met wat creativiteit. Want: opvallen is scoren. Laat je CTA bijvoorbeeld uit de toon vallen. Plaats hem extra groot, laat hem schreeuwen om aandacht en kijk wat het effect is op je conversieratio. Hoe creatiever je CTA, hoe meer je de regels mag omzeilen. Leef je uit, maar vergeet niet de conventies.
Nu wil je natuurlijk weten wat het effect is. Daarvoor kun je de hele boel testen. De kleinste aanpassingen, kunnen namelijk leiden tot grote verschillen. Probeer dus af en toe iets anders en hou de statistieken nauwkeurig in de gaten. Leer daarvan welke CTA en welke locatie het meest oplevert. Eerst wat oefenen? Op www.wichtestwon.com kun je iedere week een test doen. Lekker raden welke versie beter heeft gescoord. Je zult zien dat je vaak het verkeerde antwoord geeft. Geen verkeerd idee dus om zelf ook te testen.
Je dacht dat ik klaar was, maar er is meer! Lees onderstaande tips voordat je écht aan de slag gaat.
Uitzonderlijk mooie en onwaarschijnlijk goede websites, webapplicaties en Social Backoffices. Daarnaast online marketing en Social Media-advies.
Gepubliceerd op: 04 juli 2018
Rare titel, ik leg hem zo uit. Deze column is interessant voor zowel webdesigners als hun opdrachtgevers. Hoe vaak komt het niet voor dat een webdesigner of hun opdrachtgever naast wat lorum ipsum teksten bij de bouw van een nieuwe website/webshop ook even wat foto’s scoort van “google” of van een concurrent die hetzelfde verkoopt, alleen voor de test hoe het eindresultaat er uit kan zien?
Gepubliceerd op: 09 januari 2017
Na maanden hard werken is de nieuwe Magento2 webshop van BHVtotaal.nl live! Woensdagavond is de knop omgezet en is de migratie van de oude Drupal-webshop naar de nieuwe Magento2 webshop voltooid. Met een nieuw CMS, een nieuw design, nieuwe productfoto’s en nieuwe productteksten is BHVtotaal klaar om door te groeien.
Gepubliceerd op: 09 januari 2017
Veiligheid op internet wordt een steeds groter issue. Termen als 'https' en 'SSL-certificaat' vliegen ons om te horen. Als ondernemer is het gemakkelijk dit gewoon te negeren en te denken dat u(w website) niks overkomt. Maar nu Google zijn algoritmes heeft aangepast en websites mét beveiligingscertificaat beter gaan scoren, wordt veiligheid eigenlijk afgedwongen. Want niet meedoen betekent minder goed gevonden worden, met alle gevolgen van dien. Vraagt u zich af wat https en SSL allemaal inhoudt?
Gepubliceerd op: 14 december 2016
Internetbureau Heers gaat bijna 20 jaar SEO-kennis delen in een Heersende SEO-training.