Nieuws

De perfecte call-to-action

Gepubliceerd op: 08 februari 2013 door Slik

Heb je er wel eens van gehoord? Ik hoop het wel, het is namelijk één van de oudste en belangrijkste tools om conversie mee te behalen. Dan hebben we het over de call-to-action, oftewel CTA. Wat zijn de regels en wetten voor het inzetten van de perfecte call-to-action? Wij hebben nog wel wat tips & tricks voor je om te knallen met echt conversievuurwerk.

Droom je ervan dat opdrachten met bosjes tegelijk voor je deur staan? Terwijl je zelf passief en gapend onderuit gezakt op de bank hangt? Dat is dromenland, welcome to the real world! In de echte wereld kun je niet passief afwachten. En nieuwe opdrachten staan niet in rijen van twee opgesteld bij je voordeur. Dus, stel je actief op en ga op jacht. Het wemelt van de mooie opdrachten, maar je moet ze wel naar je toe trekken. En waar vind je deze opdrachten? Op het internet. Internet barst van de kansen. Iedereen, op een uitzonderling na, doet er namelijk aan mee en iedereen is online. Wacht je af? Of steek je een partij conversievuurwerk af, op jacht naar de beste nieuwe klanten? Oftewel de Call-to Action (CTA). Heb jij al je CTA’s goed ontworpen en gepositioneerd? Geloof mij, het is de moeite waard om ze nog eens flink onder handen te nemen. Ik verbaas me namelijk dagelijks over het gebrek aan effectieve CTA’s.

Regels en wetten

Daar zijn ze weer: de conventies. Een effectieve CTA is gebaseerd op de geldende conventies. Er is niet voor niets zoveel onderzoek gedaan naar hoe websitebezoekers reageren op vorm, kleur, locatie en tekst. Onderscheiden met creativiteit is een plus, maar let op dat je de regels en wetten volgens de conventies niet uit het oog verliest. Hieronder vind je een aantal punten die je écht moet weten voordat je aan de slag gaat.

Vorm

De meest effectieve CTA is een opvallende button. Buttons werken veel effectiever dan linkjes in tekst. Natuurlijk omdat een button veel meer opvalt en daardoor uitnodigt om erop te klikken. Een grote valkuil is dat de button op een banner lijkt. Wij komen regelmatig buttons tegen die té commercieel zijn ingericht. En banners, daar klikken bezoekers niet graag op. Waar klikken ze wel graag op? Een korte en simpele button met ronde hoeken. Een CTA met ronde hoeken komt namelijk vriendelijker over en zorgt ervoor dat de ogen naar binnen worden getrokken. Uit onderzoek blijkt dat CTA’s met puntige hoeken minder met een button worden geassocieerd. Ze ogen hard en kil en sturen je ogen naar buiten. Let wel op: dit kan te maken hebben met trends. Heb je bijvoorbeeld de aankonidiging van Windows 8 al gezien? Die is gek op hoeken en vierkanten. Hou de trends daarom in de gaten, ik kom steeds vaker CTA’s met puntige hoeken tegen die toch echt effectief blijken te werken. Wij blijven er in ieder geval bovenop zitten.

Kleur

Wat is de ideale kleur voor een CTA? Zelfs daar is onderzoek naar gedaan. En welke kleur denk je dat het beste uit de bus kwam? Oranje! Je ziet ze niet voor niets op legio websites in het oranje terugkomen. Kijk maar eens bij Zalando en Bol.com. 

Maar wat als je huisstijl al volledig oranje is, zoals bijvoorbeeld Slik en de ING? Dan doe je er verstandig aan om te kiezen voor een andere kleur. Oranje is gelukkig niet de enige kleur die geschikt is voor de perfecte CTA. Geel en rood zijn ook goede kandidaten. Wil je rood gaan gebruiken? Let dan wel op, want in onze samenleving gebruiken we rood om gevaar aan te duiden. Zelfs in de natuur staat rood voor ‘pas op, ik ben giftig’. Welke kleur je ook kiest, zorg ervoor dat de kleur van je CTA onderscheidend is van de rest en afwijkt van de overige kleuren op je website.

Tekst

We hebben nu de juiste vorm en de juiste kleur. Je hebt de aandacht. Maar wat voor tekst gebruiken we voor onze CTA? Wat ga je vertellen? Je hebt beperkte ruimte, dus je moet een hele hele hele korte tekst bedenken. ‘Klik hier’ valt bijvoorbeeld gelijk af. Dit is de meest nietszeggende tekst die je voor je CTA kan gebruiken. Met een aantal vragen kom je al snel tot de perfecte tekst. Wat wil je bezoeker bijvoorbeeld weten? Hij is nog maar één klik verwijderd van een paar fantastische schoenen. De maat is geselecteerd, de kleur is gekozen. Maar nu? Welke button moet hij hebben voor de volgende stap? Wat gebeurt er als ik op die button klik? Ga ik naar de betaalomgeving of krijg ik extra informatie? Kan ik nog verder shoppen? Etc. Vertel dus duidelijk wat de volgende stap gaat worden. Dat zorgt voor helderheid en de bezoeker voelt zich comfortabel en op zijn gemak.

Nog een kleine tip tussendoor: beschik je over vertrouwenswekkende labels, licenties of certificaten? Plaats die dan vlakbij je CTA. Internetgebruikers vinden veiligheid en betrouwbaarheid steeds belangrijker.

Locatie

Zo, het ontwerp is er. Je hebt een CTA ontworpen die zorgt voor een vuurwerk aan conversies. We hebben nog één hele belangrijke stap te gaan. Waar ga je je prachtige CTA plaatsen? Wat is een logische plek? We lezen van links naar rechts en ook websites worden van links naar rechts gelezen. Dus plaats je CTA sowieso rechts van hetgeen waar je CTA betrekking op heeft en dichtbij:

 • het laatste punt waar de bezoeker mee bezig was, voordat hij verder wilde klikken.
 • het laatste veld dat ingevuld moet worden.
 • bij de prijs die bij het product staat vermeld.

Creatief

Dat was het. Succes. Laat het conversievuurwerk maar knallen! Maar... we kunnen eventueel nog aan de slag met wat creativiteit. Want: opvallen is scoren. Laat je CTA bijvoorbeeld uit de toon vallen. Plaats hem extra groot, laat hem schreeuwen om aandacht en kijk wat het effect is op je conversieratio. Hoe creatiever je CTA, hoe meer je de regels mag omzeilen. Leef je uit, maar vergeet niet de conventies.

Leren en uitproberen

Nu wil je natuurlijk weten wat het effect is. Daarvoor kun je de hele boel testen. De kleinste aanpassingen, kunnen namelijk leiden tot grote verschillen. Probeer dus af en toe iets anders en hou de statistieken nauwkeurig in de gaten. Leer daarvan welke CTA en welke locatie het meest oplevert. Eerst wat oefenen? Op www.wichtestwon.com kun je iedere week een test doen. Lekker raden welke versie beter heeft gescoord. Je zult zien dat je vaak het verkeerde antwoord geeft. Geen verkeerd idee dus om zelf ook te testen.

Toegift: extra tips & tricks

Je dacht dat ik klaar was, maar er is meer! Lees onderstaande tips voordat je écht aan de slag gaat.

 • What you see is what you get. Wel duidelijkheid, geen verrassingen. Bezoekers hebben een verwachting en irriteren zich mateloos aan CTA’s die iets anders doen dan zij ‘beloven’.
 • Is het voor iedereen duidelijk wat er in je CTA staat? Als website-eigenaar lijken veel termen duidelijk, maar zijn dat niet voor je bezoekers. Verplaats jezelf in je bezoeker en pas je tekst aan.
 • Wil je veel verkopen? Plaats je best verkopende producten of diensten op je homepage, direct in het zicht en het liefst met een ijzersterke CTA erbij. Vaak zijn deze producten of diensten dé reden om je website te bezoeken én daar te blijven.
 • Vermeld je bij producten ook gerelateerde producten? Geef die dan ook een kans. Voorkom dat je CTA voor het hoofdproduct de gerelateerde producten ondersneeuwd.
 • Bied je een tijdelijk verkrijgbaar product of dienst aan? Of geldt de deal voor een beperkte periode? Zet er dan eens een timer bij. Vertel hoe lang de deal nog beschikbaar is. Positieve druk werkt vaak goed.
 • Herhalen is converteren: vermeld de CTA op verschillende pagina’s.
 • Vermeld iets over vrijblijvendheid. Maak de keuze minder definitief. Niet goed? Geld terug! Eenvoudig retourbeleid of één maand uitproberen. Zoiets.

 

Meer nieuws uit deze provincie

 • Pas op voor foto’s zonder auteursrecht!

  Rare titel, ik leg hem zo uit. Deze column is interessant voor zowel webdesigners als hun opdrachtgevers. Hoe vaak komt het niet voor dat een webdesigner of hun opdrachtgever naast wat lorum ipsum teksten bij de bouw van een nieuwe website/webshop ook even wat foto’s scoort van “google” of van een concurrent die hetzelfde verkoopt, alleen voor de test hoe het eindresultaat er uit kan zien?

  Gepubliceerd op: 04 juli 2018

  Rare titel, ik leg hem zo uit. Deze column is interessant voor zowel webdesigners als hun opdrachtgevers. Hoe vaak komt het niet voor dat een webdesigner of hun opdrachtgever naast wat lorum ipsum teksten bij de bouw van een nieuwe website/webshop ook even wat foto’s scoort van “google” of van een concurrent die hetzelfde verkoopt, alleen voor de test hoe het eindresultaat er uit kan zien?

  Hier lees je meer!

 • NIEUWE MAGENTO 2 WEBSHOP LIVE: BHVTOTAAL

  Na maanden hard werken is de nieuwe Magento2 webshop van BHVtotaal.nl live! Woensdagavond is de knop omgezet en is de migratie van de oude Drupal-webshop naar de nieuwe Magento2 webshop voltooid. Met een nieuw CMS, een nieuw design, nieuwe productfoto’s en nieuwe productteksten is BHVtotaal klaar om door te groeien.

  Gepubliceerd op: 09 januari 2017

  Na maanden hard werken is de nieuwe Magento2 webshop van BHVtotaal.nl live! Woensdagavond is de knop omgezet en is de migratie van de oude Drupal-webshop naar de nieuwe Magento2 webshop voltooid. Met een nieuw CMS, een nieuw design, nieuwe productfoto’s en nieuwe productteksten is BHVtotaal klaar om door te groeien.

  Hier lees je meer!

 • Wat en waarom https (beveiligde sites) en SSL-certificaten

  Veiligheid op internet wordt een steeds groter issue. Termen als 'https' en 'SSL-certificaat' vliegen ons om te horen. Als ondernemer is het gemakkelijk dit gewoon te negeren en te denken dat u(w website) niks overkomt. Maar nu Google zijn algoritmes heeft aangepast en websites mét beveiligingscertificaat beter gaan scoren, wordt veiligheid eigenlijk afgedwongen. Want niet meedoen betekent minder goed gevonden worden, met alle gevolgen van dien. Vraagt u zich af wat https en SSL allemaal inhoudt?

  Gepubliceerd op: 09 januari 2017

  Veiligheid op internet wordt een steeds groter issue. Termen als 'https' en 'SSL-certificaat' vliegen ons om te horen. Als ondernemer is het gemakkelijk dit gewoon te negeren en te denken dat u(w website) niks overkomt. Maar nu Google zijn algoritmes heeft aangepast en websites mét beveiligingscertificaat beter gaan scoren, wordt veiligheid eigenlijk afgedwongen. Want niet meedoen betekent minder goed gevonden worden, met alle gevolgen van dien. Vraagt u zich af wat https en SSL allemaal inhoudt?

  Hier lees je meer!

 • Een Heersende SEO-training

  Internetbureau Heers gaat bijna 20 jaar SEO-kennis delen in een Heersende SEO-training.

  Gepubliceerd op: 14 december 2016

  Internetbureau Heers gaat bijna 20 jaar SEO-kennis delen in een Heersende SEO-training.

  Hier lees je meer!