Nieuws

RB-Media ontwikkelt Blockchain-toepassing (primeur voor DJ Hardwell) die de muziekindustrie op zijn kop zet!

Gepubliceerd op: 24 oktober 2016 door RB-Media Internet Solutions

Internetbureau RB-Media ontwikkelde in samenwerking met IBT voor Rightsshare de Blockchain-implementatie voor de nieuwste single van DJ Hardwell. Hardwell gaat hiermee als eerste DJ zijn rechten en betalingsstromen vastleggen in de Blockchain. Hardwell is erg enthousiast over deze nieuwe techniek en verwacht dat dit de muziekindustrie ingrijpend en voorgoed gaat veranderen.

Internetbureau RB-Media uit Breda ontwikkelde in samenwerking met IBT voor Rightsshare de Blockchain-implementatie voor de nieuwste single van DJ Hardwell. Hardwell gaat hiermee als eerste DJ zijn rechten en betalingsstromen vastleggen in de Blockchain. Hardwell is erg enthousiast over deze nieuwe techniek en verwacht dat dit de muziekindustrie ingrijpend en voorgoed gaat veranderen.

De muziekindustrie op zijn kop
De muziekindustrie staat bekend om zijn ingewikkelde structuur van afrekenen, met veel betrokken partijen en weinig transparantie. Het gevolg is dat artiesten vaak jaren moeten wachten op uitbetaling van gelden en dat grote bedragen nooit bij de juiste personen terechtkomen. Flinke bedragen binnen de muziekindustrie worden zelfs niet eens uitgekeerd en blijven bij partijen als Buma/Stemra, de auteursrechtenorganisatie van muziekauteurs en muziekuitgevers in Nederland, op de bankrekening staan.

De Blockchain-technologie kan hierin uitkomst bieden. Deze technologie was oorspronkelijk bedoeld voor transacties met de virtuele munteenheid Bitcoin, maar deze krachtige en transparante database kan inmiddels voor tal van andere toepassingen worden ingezet. De Blockchain-technologie is daarom uitermate geschikt voor het uitschakelen van (onnodige) tussenpersonen. Teun schreef in april 2016 al een uitgebreid artikel over de mogelijkheden van de Blockchain.

Bij het registreren en beheren van intellectueel eigendom in de muziekwereld kan de Blockchain-technologie dienen als derde, onafhankelijke partij, die het afrekenproces sneller, efficiënter en goedkoper maakt. Dit zal resulteren in een betrouwbare authenticatie van muziek en een eerlijke, snelle en transparante verdeling van rechten en gelden.

Chris van Houten, de oprichter van het platform Rightsshare, licht kort de voordelen voor een gebruiker als Hardwell toe: “Met deze Blockchain-koppeling kan DJ Hardwell zijn activiteiten controleren en alle steaming-inkomsten van zijn eigen nummers meteen ontvangen. Zo weten ook Spotify, YouTube en Facebook na een stream precies waar zij geld naartoe moeten sturen en volgens welke verdeling

Wereldwijde Blockchain primeur voor DJ Hardwell!
DJ Hardwell is wereldwijd de eerste artiest die ons platform met beide handen aangrijpt en de muziek die uitkomt op zijn label Revealed Recordings vastlegt in de Blokchain. Zijn nummer "Thinking about you - Hadwell feat. Jay Sean" heeft de primeur.

Hardwell hoopt op een sneeuwbaleffect bij zijn collega’s en zegt het volgende over deze nieuwe ontwikkeling: “Met mijn team kijk ik continu welke innovaties en nieuwe technologieën we in kunnen zetten. Met dit Blockchain-avontuur wil ik de hele keten veranderen en transparanter maken. Dat is voor elke muzikant in dit digitale tijdperk enorm belangrijk. Binnen een paar jaar gaat dit de complete muziekindustrie ingrijpend en voorgoed veranderen. Ik ben blij dat ik de kans krijg als eerste deze stap te zetten.”

Dennis Doeland, digitaal adviseur van Hardwell’s Sorted Management: “Hardwell is een mooi voorbeeld van een DJ die wil pionieren in de snel veranderende muziekindustrie. Contact met fans staat voor hem voorop. De digitale wereld zorgt dat hij direct contact met zijn fans heeft en kan behouden. Blockchain is een mooi middel om het contact met de fans op termijn te intensiveren. Naast dat de Blockchain voor een snellere en meer transparante afrekening zorgt, wordt ook duidelijk welke fan van welke muziek houdt. De Blockchain zal niet alleen via Hardwells website beschikbaar zijn, maar naar verwachting worden straks diensten als Spotify en Apple Music ook aangesloten. Hardwell is hiermee een absolute voorloper in de muziekindustrie.”

RB-Media en de Blockchain
RB-Media ontwikkelt al bijna drie jaar verschillende toepassingen op de Blockchain. Hiervoor werken we intensief samen met de ‘whizzkids’ van IBT (International Blockchain Technologies). Dit gemoedelijke Blockchain-bedrijf van het eerste uur heeft enorm veel kennis in huis van de complexe materie achter de Blockchain-technologie.

RB-Media heeft de Blockchain-toepassing ontwikkeld waarmee gemakkelijk documenten kunnen worden geregistreerd en gevalideerd in verschillende Blockchains. Een contract-identificatienummer wordt in het geval van DJ Hardwell toegevoegd aan de mastertape, waardoor het contract wereldwijd in seconden gevalideerd kan worden.

Veel publicaties rondom deze revolutionaire ontwikkeling
Vanaf 17 oktober 2016, de dag dat DJ Hardwell in een persbericht aankondigde het blockchain-avontuur aan te gaan, hebben enorm veel media over dit bericht gepubliceerd. Een kleine selectie:

Emerce.nl - Tweakers.net - Telegraaf.nl - Quotenet.nl - Deondernemer.nl - Reddit.com - Sprout.nl - Entertainmentbusiness.nl - Aboutict.nl - Numrush.nl - Apparata.nl - Denisdoeland.com - T-mobile.nl.

Heb je vragen over dit artikel of de Blockchain-technologie?
Ben je benieuwd naar wat deze techniek in jouw business kan betekenen? We gaan graag met je in gesprek, dus neem gerust vrijblijvend contact met ons op! Je kunt ook direct contact opnemen met:

Hans Sturkenboom: hans@ibt.tech
Teun van Eil: tvaneil@rb-media.nl


Auteur: Rudy Beers (directeur/eigenaar RB-Media)

Bron: Persbericht 17-10-2016: “Hardwell stapt als eerste DJ in blockchain”
Bron foto: djhardwell.com

Meer nieuws uit deze provincie