Nieuws

Een drempelvrije website, voor iedereen toegankelijk

Gepubliceerd op: 07 november 2016 door Geev

Wij zijn van mening dat het internet voor iedereen toegankelijk moet zijn. Dus ook voor mensen die wat meer moeite hebben met het navigeren op het internet. Wij gaan voor een volledig Drempelvrij internet. Jij ook?

Niet alleen bejaarden of mensen met een andere moedertaal kunnen moeite hebben met het gebruik van jouw website. Denk ook aan mensen die lijden aan een visuele- of auditieve beperking. Of mensen met een gebroken arm tot aan mensen die volledig verlamd zijn. Niemand mag worden buitgesloten.

Drempelvrij wat houdt dat precies in?

Het Waarmerk Drempelvrij zorgt ervoor dat websites voor iedereen in onze samenleving, met en zonder beperking, toegankelijk worden. Zij testen websites aan de hand van de WCAG2.0 richtlijnen. Deze richtlijnen zijn speciaal opgesteld om ervoor te zorgen dat websites moeiteloos door iedereen gebuikt moeten kunnen worden.

Hoe drempelvrij ben jij? Test het zelf

Om een indruk te krijgen hoe mensen die lijden aan een beperking je website ervaren, zijn er verschillende tools die je kan toepassen. Dit geeft je een beetje een indruk waar sommige bezoekers tegenaan kunnen lopen tijdens het bezoeken van je website.

Kleur en contrast

Jezelf verplaatsen in personen met een visuele beperking? Dat kan. Spectrum is een tool waarmee je verschillende visuele aandoeningen kan nabootsen. Ook belangrijk is natuurlijk het contrast van je website. Voldoet deze wel? Je kan het eenvoudig checken door middel van deze contrast tool. Een goede contrastratio is vanaf 1:4.5 (zwart/wit is 1:12).

Websitestructuur

Stel je kan geen muis bedienen, je moet dan door een website navigeren door middel van alleen het toetsenbord. Het is dan enorm van belang dat de structuur van je website goed in elkaar zit. Hiervoor kun je gebruik maken van Wave. Die laat je gelijk zien hoe de structuur van je website in elkaar zit en waar eventuele optreden.

Omschrijvende links

Wanneer mensen lijden aan een visuele beperking maken zij gebruik van een screenreader om op het internet te navigeren. Alles wordt dan voorgelezen, zelfs afbeeldingen en links. Het is dus van belang dat alle links en afbeeldingen worden voorzien van een omschrijvende tag. Dit verbetert ook je vindbaarheid in de zoekmachines want Google is ook blind. Zelf ervaren hoe je navigeert op je website zonder dat je kan zien? Probeer het uit met de Narrator applicatie van Windows.

Verschillende apparaten

Een toegankelijke website moet natuurlijk ook toegankelijk zijn op alle apparaten en hier goed op functioneren. Van je desktop of laptop tot je tablet en smartphone. Misschien ziet je website er thuis erg mooi uit, maar op de (verouderde) computers in de bibliotheek niet. Daarom is het belangrijk om te weten of ondanks het design je boodschap wel duidelijk doorkomt.

De voordelen van het hebben van een drempelvrije website

Naast dat je niemand buitensluit zijn er natuurlijk verschillende andere voordelen aan het hebben van een drempelvrije website.

  • Je website werkt op alle apparaten, van de verouderde computers in de bibliotheek tot je iPad en smartphone.
  • Je wordt beter gevonden in de zoekmachines, want Google is ook “blind”.
  • Het bespaart kosten, schone code is makkelijker en sneller aan te passen en bij te werken.
  • Je bereikt een grotere groep mensen, omdat je niemand buiten sluit. Mensen met een beperking, bejaarden, mensen met een andere moedertaal, iedereen kan moeiteloos navigeren op je website.
  • Je toont sociale betrokkenheid.
  • Meer tevreden bezoekers, omdat je website beter functioneert en niemand meer buitensluit zullen je bezoekers een prettigere ervaring hebben op je website.

Als enige webbouwer zelf een drempelvrije website

Met elke website die wij maken houden wij rekening met de regels voor drempelvrij. Ook onze eigen website is door de drempelvrij keuring heen gekomen en draagt het drempelvrij waarmerk. Geev is daarmee de enige webbouwer die ook zelf het Waarmerk Drempelvrij draagt, en daar zijn we ontzettend trots op. Neem eens een kijkje op onze website om te zien wat wij eraan gedaan hebben om deze drempelvrij certificering te mogen dragen.

Meer informatie over toegankelijkheid en drempelvrije websites? Neem dan contact met ons op en kom gerust eens een keertje langs bij ons kantoor in Tilburg. Wij zorgen dat er koffie klaarstaat.

Meer nieuws uit deze provincie